…skôr ako začnete s jesennou výsadbou stromov a kríkov

Aktuality.

Jeseň je najlepším obdobím na výsadbu opadavých stromov a krov.

Prehriata pôda a dostatok vlahy im umožňuje pred zimou dostatočne zakoreniť a nabrať silu pred jarným pučaním. Korene stromov sa vyvíjajú posledné roky prakticky celú zimu, kým teplota pôdy v ich okolí nedosiahne 4°Celzia.

Na jesennú výsadbu sú vhodné všetky opadavé stromy a kry vrátane ovocných aj okrasných druhov. Na výsadbu môžete použiť kontajnerované, prípadne voľnokorenné dreviny.

Vyhnite sa jesennej výsadbe ihličnanov a stálozelených rastlín, ak nemáte čas sa o ne počas zimy (kým zakorenia) starať a polievať. Stále zelené rastliny totiž majú odpar z listov celoročne, preto im musíme zabezpečiť aj dostatočný príjem vody.

…takže sa snažíme tieto rastliny vysadiť skôr najmä v podmienkach, kde pôda zamŕza kvôli tomu, aby mali dovtedy dostatok času na dobré zakorenenie…

V jeseni je aj najširší výber stromov či kríkov.

Pred samotnou výsadbou jednotlivých drevín sa musíme oboznámiť s podmienkami, ktoré rastlina potrebuje pre svoj dobrý rast a vývin. Ďalej s veľkosťou stromov či kríkov v dospelosti, (aby sme vedeli určiť potrebný spon výsadby a vyhli sa tak problémom v budúcnosti) a naplánovať vhodný spon výsadby.

Pri ovocných stromoch nám silu rastu určuje viac druh podpníka ako samotnej dreviny. V tomto nám vie poradiť skúsený predajca. Tí často dostávajú aj spätnú väzbu od zákazníkov ako sú spokojní s jednotlivými odrodami ovocných drevín.

Preto sa pred výberom vhodných odrôd najprv poradíme so susedmi, čo sa im darí na danom stanovisku, alebo poprosíme o Radu či Pomoc odborníkov zo Slovenského zväzu záhradkárov.

Títo majú často dlhoročné skúsenosti s množstvom ovocných druhov a odrôd v našich podmienkach, ale v dnešnom globálnom svete a kontaktom s mnohými zanietencami aj množstvo noviniek v našich záhradách. Navyše pri svojich cestách a degustáciách vám vedia odporučiť chuťovo dobré odrody vhodné aj do našich podmienok Turca.

Často krát sa stáva, že odrody propagované v televízii či časopisoch nedosahujú v našich podmienkach potrebné kvality.

Pri kúpe ovocnej dreviny uprednostníme priamy kontakt s predajcom pred rôznymi E-shopmi, lebo rastliny nám často cestou utrpia rôzne poškodenia, alebo u neserióznych predajcov sa môžeme stretnúť aj zo zaslaním už mŕtvych rastlín.

Pri priamom kontakte s predajcom nám ten vie odporučiť aj čo konkrétne potrebuje daný stromček, ktorý sme si vybrali, lebo stromy sú živé organizmy a tak nenájdeme 2 rovnaké.

Prípadne nám odporučí Kompletný Servis od výsadby cez starostlivosť počas celého života stromu či kríku.

…veď výsadba stromu je ako splodenie dieťaťa…

Tým nám práca a starostlivosť počas celého života stromu či kríku iba začína…

Peter Bella